Chleb pszenno-żytni

Trudność: łatwy, czasochłonny, Gotowy chleb: 1kg, Czas przygotowania: 2 dni,
Co potrzeba: piekarnik, miska, kamień do pizzy

Składniki

Ciasto:

  • 400 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mleka w proszu
  • 400 g mąki pszennej typ 650 lub wyższy
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Instrukcja:

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem w ciepłej wodzie i zostawić w cieple żeby ruszyły. Potem dodać do reszty składników i dobrze zagnieść ciasto. Można też skorzystać z automatu do pieczenia chleba i po prostu wrzucić wszystkie składniki i uruchomić program do zagniatania ciasta. Ja nie czekam do zakończenia się programu (trwa on około 1,5h) tylko wyjmuję ciasto po około 30 min, gdy jest już dobrze zagniecione.
  2. Wyrobione ciasto przekładam do oprószonej mąką miski, z wierzchu też posypuję ciasto odrobiną mąki. Następnie owijam miskę folią spożywczą i wkładam na 24h do lodówki. W tym czasie ciasto rośnie!
  3. Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem i zostawiam, żeby ciasto się ogrzało. Mniej więcej po 1-2h ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę/blat i zagniatam ponownie ciasto. Pozostało teraz tylko uformować bochenek – okrągły, podłużny, jeden większy lub dwa mniejsze, jak kto chce :) Ja robię jeden podłużny i odkładam go na łopatę do pizzy obficie posypaną mąką (chodzi o to żeby wkładając chleb do pieca nie przykleił się do łopaty) do wyrośnięcia na mniej więcej 30-60 min.

chleb

  1. Gdy chleb rośnie dobrze jest rozgrzać piekarnik. Jeżeli chcecie piec chleb na kamieniu do pizzy to trzeba pamiętać, że kamień musi się nagrzewać około 30 min w temp. 230 stopni. Można też nagrzać piekarnik trochę więcej, ponieważ przy wkładaniu chleba piekarnik zawsze trochę wytraci temperatury.
  2. Gdy chleb wyrośnie a piekarnik jest nagrzany zsuwam chleb z łopaty do pizzy wprost na kamień do pizzy. Na dnie piekarnika umieszczam miseczkę z wodą – mniej więcej 150 ml. Parująca woda nawilża chleb w trakcie pieczenia.
  3. Najpierw piekę 10 minut w temperaturze 230 stopni, potem zmniejszam do 200 stopni i piekę około 40- 45 min.
  4. Gorący chleb zostawiam na kratce do ostygnięcia. Kratka jest po to, żeby parujący, gorący chleb nie zapocił się z dołu.

chleb

Smacznego!!


0 Comments: