Trudność: łatwy, czasochłonny, Gotowy chleb: 1kg, Czas przygotowania: 2 dni, Co potrzeba: piekarnik, miska, kamień do pizzy
Składniki
Ciasto:
- 400 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 łyżki mleka w proszu
- 400 g mąki pszennej typ 650 lub wyższy
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Instrukcja:
- Drożdże rozmieszać z cukrem w ciepłej wodzie i zostawić w cieple żeby ruszyły. Potem dodać do reszty składników i dobrze zagnieść ciasto. Można też skorzystać z automatu do pieczenia chleba i po prostu wrzucić wszystkie składniki i uruchomić program do zagniatania ciasta. Ja nie czekam do zakończenia się programu (trwa on około 1,5h) tylko wyjmuję ciasto po około 30 min, gdy jest już dobrze zagniecione.
- Wyrobione ciasto przekładam do oprószonej mąką miski, z wierzchu też posypuję ciasto odrobiną mąki. Następnie owijam miskę folią spożywczą i wkładam na 24h do lodówki. W tym czasie ciasto rośnie!
- Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem i zostawiam, żeby ciasto się ogrzało. Mniej więcej po 1-2h ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę/blat i zagniatam ponownie ciasto. Pozostało teraz tylko uformować bochenek – okrągły, podłużny, jeden większy lub dwa mniejsze, jak kto chce :) Ja robię jeden podłużny i odkładam go na łopatę do pizzy obficie posypaną mąką (chodzi o to żeby wkładając chleb do pieca nie przykleił się do łopaty) do wyrośnięcia na mniej więcej 30-60 min.
- Gdy chleb rośnie dobrze jest rozgrzać piekarnik. Jeżeli chcecie piec chleb na kamieniu do pizzy to trzeba pamiętać, że kamień musi się nagrzewać około 30 min w temp. 230 stopni. Można też nagrzać piekarnik trochę więcej, ponieważ przy wkładaniu chleba piekarnik zawsze trochę wytraci temperatury.
- Gdy chleb wyrośnie a piekarnik jest nagrzany zsuwam chleb z łopaty do pizzy wprost na kamień do pizzy. Na dnie piekarnika umieszczam miseczkę z wodą – mniej więcej 150 ml. Parująca woda nawilża chleb w trakcie pieczenia.
- Najpierw piekę 10 minut w temperaturze 230 stopni, potem zmniejszam do 200 stopni i piekę około 40- 45 min.
- Gorący chleb zostawiam na kratce do ostygnięcia. Kratka jest po to, żeby parujący, gorący chleb nie zapocił się z dołu.
Smacznego!!
0 Comments: